ekologia.pl | ekoalert.pl | ekofora.pl | ekokatalog.pl | elektrownieatomowe.info | pogoda.ekologia.pl
Kliknij, by przejść do serwisu
Profil: Zaloguj się / Zarejestruj się

Odpowiedz na ten tematRozpocznij nowy temat
Katarzyna Siuda*
post 19 mar 2009 - 14:37
Post #1

Całkiem prywatnie: Mieszkam niecałe 30 km od Damasławka. Mogłabym mieszkać w pobliżu elektrowni atomowej ale nie w pobliżu składowiska odpadów radioaktywnych.
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
mickey*
post 27 maj 2009 - 16:02
Post #2

Europa planuje budować składowiska odpadów w starych kopalniach. U nas automatycznie nasuwa się na myśl Śląsk, który po redukcji wydobycia węgla będzie miał wiele pustych szybów i już wiele pustych, nieużywanych szybów ma. Dochodzi do tego problem tąpnięć i zawałów. Nie znalazłem żadnej informacji czy jest to realne zagrożenie dla takiego składowiska czy nie. Na pewno odpady będą w szczelnych opakowaniach, więc nie grozi nam chyba katastrofa związana z rozszczelnieniem.

W Krakowie mi składowiska nie urządzą, więc jestem spokojny :-)
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
aTomek*
post 29 maj 2009 - 13:50
Post #3

Owszem, opakowania są projektowne na wytrzymałość. Informacje o tym są na stronie http://www.elektrownieatomowe.info/16_fakt...oaktywnych.html
Zagrożenie jest mimo to realne, bo zawalenie się szybu, korytarza, czy gdzie to będzie składowane oznacza, że nikt nie będzie miał tam dostepu, a koszty wydobycia tego przez następne pokolenia bedą niesamowicie wysokie i wzbogacone ryzykiem przedsięwzięcia. Odkopać kilometrowej głębokości szyb to duża sprawa.
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post

Szybka odpowiedźOdpowiedz na ten tematRozpocznij nowy temat
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

REKLAMA
RSS Wersja bez grafiki Aktualny czas: 30 lip 2010 -08:01
Forum o energii atomowej. Elektrownia atomowa w Polsce - informacje, opinie, dyskusje. Argumenty za energją jądrową oraz argumenty przeciw takiej energii. Atom!
Lokalizacja EJ: Klempicz, Żarnowiec.