ekologia.pl | ekoalert.pl | ekofora.pl | ekokatalog.pl | elektrownieatomowe.info | pogoda.ekologia.pl
Kliknij, by przejść do serwisu
Profil: Zaloguj się / Zarejestruj się

Odpowiedz na ten tematRozpocznij nowy temat
ekoFora.pl
post 27 mar 2009 - 11:25
Post #1

Zaawansowany

Produkcja energii z elektrowni atomowej jest tania. Koszty transportu paliwa można minimalizować poprzez dostawy zapasów na cały rok.

--------------------
Jutro to dziś, tyle że jutro.
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
jj*
post 07 lip 2009 - 00:35
Post #2

CYTAT(ekoFora.pl @ 27 mar 2009 - 11:25) *
Produkcja energii z elektrowni atomowej jest tania. Koszty transportu paliwa można minimalizować poprzez dostawy zapasów na cały rok.

Prąd z elektrowni atomowych może kosztować prawie dwa razy więcej niż z węgla czy gazu, ostrzega "Rzeczpospolita", która dotarła do analizy wykonanej na zlecenie Polskiej Grupy Energetycznej.

Wynika z niej, że megawatogodzina energii uzyskiwanej z węgla lub gazu będzie (w porównywalnym okresie) kosztowała ok. 370 zł. Podobna ilość energii otrzymywanej z atomu może kosztować 690 zł. Taki może być efekt zaciągnięcia kredytu na budowę "jądrówki", oprocentowanego w wysokości 7 proc., z okresem spłaty rozłożonym na 15 lat po zakończeniu prac.

Energetyka jądrowa mogłaby być tańsza tylko wtedy, gdyby budowa elektrowni nie była finansowana kredytem, podkreślają eksperci. To jednak wydaje się nieprawdopodobne, zważywszy fakt, że budowa elektrowni jądrowej o mocy 6 tys. megawatów może kosztować od 105 do 130 mld zł.
rzeczpospolita, keb
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
korab*
post 07 lip 2009 - 11:38
Post #3

Jeśli energia z atomu ma kosztować 690zł, a eneriga z węgla lub gazu 390zł to nie wiem jakim cudem komus wychodzi, że atom jest to tańsza energia wacko.gif
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
Gość*
post 07 lip 2009 - 13:33
Post #4

a ja nie wiem skąd wzięło Ci się kolego te 105-130mld zł...
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
Gość*
post 07 lip 2009 - 13:37
Post #5

oki juz wiem...policzyłeś budowę 4 bloków energetycznych każdy standardowo po ok 1,6GW i uwzględniając odsetki kredytu przez te 15 lat...ale mogłeś o tym wspomnieć bo troche to ludzi wprowadza w błąd...
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post
korab*
post 07 lip 2009 - 16:05
Post #6

Te wyliczenia są z Rzeczpospolitej, widać ich redaktor "mógł pomyśleć, bo to troche ludzi wprowadza w błąd".
Przejdź na górę strony

+Zacytuj post

Szybka odpowiedźOdpowiedz na ten tematRozpocznij nowy temat
1 użytkownik(ów) przegląda ten temat (1 gości i 0 anonimowych użytkowników)
0 Użytkownicy:

REKLAMA
RSS Wersja bez grafiki Aktualny czas: 30 lip 2010 -08:06
Forum o energii atomowej. Elektrownia atomowa w Polsce - informacje, opinie, dyskusje. Argumenty za energją jądrową oraz argumenty przeciw takiej energii. Atom!
Lokalizacja EJ: Klempicz, Żarnowiec.